Učenci in učitelji OŠ II Murska Sobota so v soboto, 19. 6. 2021, v sklopu poletne muzejske noči in v sodelovanju z Galerijo Murska Sobota z glasbenim in recitalnim nastopom zaključili dvoletno ustvarjanje šolskega glasila Stezice.

Šolsko literarno glasilo Stezice OŠ II Murska Sobota združuje letos nekoliko drugačno tematiko in vključuje obsežnejše gradivo. Učenci so si v šolskem letu 2019/2020 skupaj z učitelji v Galeriji Murska Sobota ogledali razstavo z naslovom Osamljenosti – izrazi tesnobe v »prekmurski« likovni umetnosti. Razstava je bila posvečena 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Po ogledu razstave je sledilo likovno, literarno in glasbeno poustvarjanje učencev na dano tematiko. Zaradi pojava virusa so  ustvarjanje nadaljevali tudi v šolskem letu 2020/2021. Šola na daljavo je potekala več mesecev, druženje je bilo omejeno in zaprtih je bilo večina javnih prostorov. Učenci so nove spremembe doživljali na različne načine, vsi pa bili prikrajšani za socialni stik, ki se je nadvse pomemben. Ljudje rastemo drug ob drugem, vsak pa se včasih rad umakne v svoj svet, kjer vladajo majhne skrivnosti, ljubezen, mir, tišina pa tudi osamljenost in tesnoba.

S pomočjo domišljije so se učenci ob vodenju mentorjev potopili v literarne svetove, kjer so ob zgodbah, pesmih in  razmišljanjih iskali tisto drugačnost, svoje razmišljanje in počutje pa so prikazali s pomočjo avtorske glasbe in v različnih likovnih nalogah in tehnikah poustvarjali dela s prej omenjene razstave. Življenje nikoli ni enobarvno, vsak vidi svet skozi svoje oči, ki je njemu edinstven, nekomu drugemu pa drugačen.  In ravno zaradi tega je svet tako lep, pester in zanimiv.

Čeprav je letos vse drugače, edina stalnica ostajajo ustvarjalnost, srčnost in prepričanje, da skupaj zmoremo.

Bralce vabimo tudi k ogledu priložnostne  razstave na temo glasila Stezice v izložbi Galerije Murska Sobota.

Mentorji: Matjaž Geder, Miran Flegar, Sabina Oletič, Marko Wolf, Polona  Bohar

Fotografije:

https://www.galerija-ms.si/utrip-sobotne-poletne-noci-v-galeriji-murska/