11. 4. 2023 je v Ljubljani v veliki dvorani Državnega zbora RS potekalo zasedanje že 33. NACIONALNEGA OTROŠKEGA PARLAMENTA v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije.
Tudi letos se ga je udeležil učenec naše šole. Lukas Gumilar iz 8. a razreda je bil uspešen na občinskem in regijskem parlamentu in s svojim nastopom prepričal udeležence.
118 mladih parlamentarcev iz vse Slovenije je razpravljalo o osrednji temi Duševno zdravje otrok in mladih oz. štirih podtemah: Kaj je duševno zdravje?; Vpliv okolja na moje duševno zdravje; Moji viri pomoči; Spremembe za krepitev mojega razvoja.

Mlade parlamentarce so pozdravili in nagovorili: predsednica Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urška Klakočar Zupančič, predsednik vlade dr. Robert Golob ter predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije ga. Darja Groznik.
V dopoldanskem času so mladi razpravljali v skupinah, v plenarnem delu pa poročali o svojih ugotovitvah in predlogih.
Svoje doživetje je Lukas strnil v naslednjih besedah:« Naše srečanje se je pričelo z uvodnim pozdravom, nakar smo se po skupina odpravili v različne sobe, kjer smo razpravljali o štirih različnih temah. Naša skupina se je pogovarjala o vplivu okolja na naše duševno zdravje. Po razpravi smo se odpravili v dvorano, kjer je stekla debata. Bila je zelo zanimiva izkušnja, dobili smo priložnost nastopati in razpravljati kot pravi politiki. Udeležba mi je prinesla veliko novega, predvsem pa eno dobro popotnico pri vključevanju v razprave in oblikovanju argumentov ter konstruktivne debate v prihodnje.«

Tema 34. nacionalnega Otroškega parlamenta v prihodnjem letu ostaja enaka: Duševno zdravje otrok in mladih. Veselimo se novih podvigov, idej in razmišljanj naših mladi.
Več o dogajanju in doživetju pa v spodnjih fotografijah.