Po 9. 11. 2020 (ponedeljek), težav v spletnih učilnicah ni bilo, saj je Arnes zelo uspešno odpravil vse napake. Enako velja za videokonference Jitsi, tudi te so potekale brez težav. Na strani šole in Arnesa sistem deluje in do tod lahko (delno) urejamo in skrbimo s strani šole. Ostalo je na strani uporabnikov. Žal so primeri, strojna in programska oprema in uporabniki tako različni med seboj, da reševanje takšnih težav ni enostavno.

Za pomoč nekaj napotkov, ki so pogosto odpravili napake oz. težave uporabnikov.

 1. Uporabljajte priporočeni spletni brskalnik Chrome.
 2. Če prekinja slika, preverite domačo povezavo do interneta. Povezava načeloma lahko deluje, a mogoče ne omogoča dovoljšne prepustnosti. Večkrat so težava šibke povezave od računalnika do domačega usmerjevalnika in/ali šibka povezava uporabnikov na internet.
  • Če gre za prenosnik in brezžično povezavo, je mogoče razdalja med računalnikom in usmerjevalnikom prevelika. Postavite prenosnik bližje usmerjevalniku ali poskusite prenosnik povezati z usmerjevalnikom z žično povezavo. Ta je navadno hitrejša in zanesljivejša.
  • Mogoče je prešibka povezava od doma do interneta za video vsebine (sploh, če je doma hkrati več uporabnikov).
 3. Tudi prekinjanje zvoka navadno izvira iz zgornje težave. Redkeje je težava v nastavitvah zvoka ali kvaliteti zvočnikov računalnika.
 4. Za videokonference so vsekakor priporočljive slušalke, ki rešijo več problemov (mikrofonija, boljši zvok, izolacija okolice,…).
 5. Če gladko deluje video, zvok pa ne (ali obratno), je navadno težava v izklopljenem mikrofonu (oz. kameri) na prenosniku. Predvsem prenosniki imajo kombinacijo tipk, s katerimi je mogoče izklopiti mikrofon, zvočnike ali kamero. Vsak prenosnik ima drugačne kombinacije, tipično jih imajo kot kombinacijo tipke Fn in določene funkcijske tipke. Primer na spodnji sliki: kombinacija Fn + F5 vklopi/izklopi zvočnike (slušalke), kombinacija Fn + F8 vklopi/izklopi mikrofon. Kot rečeno, vsak prenosnik ima svojo (a podobno) kombinacijo.
 6. V spletni učilnici vklopite in izklopite kamero (oz. mikrofon) v skladu s pripravljenimi navodili U03 Uporaba videokonference Jitsi.
 7. Ostane še možnost, da (mogoče pomotoma) programu Chrome niste podelili dovoljenja za to spletno mesto, da lahko dostopa do mikrofona ali kamere. To lahko preverite v Nastavitvah spletnega mesta.

Če je vidno, da lahko program dostopa do mikrofona in kamere (primer zgoraj), so dovoljenja urejena. Če ne, jih lahko uredite v nastavitvah strani.