Ekskluzivno iz prvih razredov

Zopet se oglašamo iz gozda, kjer še vedno capljajo veliki nemarni škornji. Mi pa smo še vedno zelo ustvarjalni, saj smo škratkom Bukovčku, Borovčku in Hrastovčku skupaj z arhitektko Natašo Kolarić izdelali hišice. Razmišljali smo, kako bi v hišici rešili problem vode, elektrike, kurjave in svetlobe. Če smo zgradili dovolj močne in stabilne hiške, da nas obvarujejo pred velikimi nemarnimi škornji, pa boste izvedeli v enem izmed naslednjih prispevkov. Pozorno nas spremljajte tudi v prihodnje.

skornji4

Začutimo naravo

Učenci prvih razredov OŠ II Murska Sobota so se skupaj z učiteljicama Matejo in Dragico ter vzgojiteljico Majdo odpravili v park, kjer so želeli začutiti čarobnost jeseni z vsemi čutili. Po bogatem jesenskem doživetju so postali učenci še bolj občutljivi v skrbi do narave. Ta njihova senzibilnost se je odražala tudi v reševanju težav, ki so jih povzročili v naravi veliki nemarni škornji.

 • Škornjem bi nastavili ob robu gozda past.
 • Skopali bi jamo, jo prekrili z listjem in škornji bi padli v jamo.
 • Škornjem bi povedali, da ni prav to kar počnejo, da gobe to boli tako kot bi bolelo njih, če bi jih kdo brcal.
 • Mušnica bi se nastavila škornjem in ti bi jo pojedli in se zastrupili.
 • Okrog gozda bi nalili lepilo ali beton in škornji bi se zalepili.
 • Medved bi bil čuvaj gob. Nemarni škornji ne bi upali v gozd.
 • Gobe bi nastavile živi pesek, ga pokrile z listjem in škornji bi se utopili.
 • Okrog gozda bi nasadili trne.
 • Gobe bi se našemile v živali.
 • Gobe bi prosile veter naj odpihne nemarne škornje.
 • Otroci bi z dedki naredili gobe iz lesa in kamnov, škornje bi bolelo, če bi jih brcali.
 • Na škornje bi nalepili kovino, na drevesa pa magnet. Škornje bi potegnilo na drevo.
 • Gobe bi v gozdu nastavile ogledala. Škornji bi želeli utrgati gobe v ogledalu. Tako bi jih gobe prevarale.
 • Izdelali bi prometni znak, STOP za nemarne škornje in ti ne bi smeli v gozd.

VNS01

S plesom v svet nemarnih škornjev

Še naprej ustvarjamo, se zabavamo in plešemo s pravljico Veliki nemarni škornji.

Prav poseben dan smo doživeli, ko je med nas prišla plesna učiteljica Miša Zečevič iz plesne šole Zeko, ki nas je s plesno koreografijo popeljala v svet nemarnih škornjev. Delček pesmi Svet je pisan, lep, bogat, na katerega smo poplesavali pa naj seže tudi do vaših src:

» Morje znanja in poguma,
gora sreče in razume,
potok sreče in zabave,
dolina širna kakor sanje.«

Učenci, učiteljice in vzgojiteljica prvih razredov

Zeko

O projektu Veliki nemarni škornji

Ideja (in s tem program) VELIKI NEMARNI ŠKORNJI je do današnje podobe prehodila že 5 let in v tem času raziskovanja, evalviranja in nadgradnje združila lepo število otrok iz vrtcev in osnovnih šol. Program koordinira Zavod Vista Murska Sobota, katerega idejni vodja in avtorica je Aleksandra Pinterič s svojim timov sodelavcev.

Namen programa VELIKI NEMARNI ŠKORNJI je spodbujanje inovativnosti, ustvarjalnosti, razvoj kritičnega mišljenja ter izgradnja višjih moralnih vrednot pri otrocih, ki predstavljajo gibalo razvoja.

CILJ PROGRAMA:

 • Spodbujanje učinkovitih metod poučevanja, učenja in osveščanja z namenom pridobivanja trajnega in uporabnega znanja.
 • Razvoj višjih moralnih vrednot in dvig ekološko-družbene zavesti.
 • Omiliti onesnaževanje narave in okolja ter posledic njihovega vpliva na posameznika, na družbo, okolje in naravo.

Program dolgoročno prispeva k spodbujanju mladih generacij k boljši kvaliteti življenja in dviguje ozaveščenost o soodvisnosti ljudi, okolja, narave, družbe. Program ponuja rešitve aktualne družbene in gospodarske problematike izhajajoč iz domišljije otrok, ki jih je potrebno ustrezno usmerjati in spodbujati. Samo kreativne in ustvarjalne generacije bodo pomagale k razvoju in spodbujanju gospodarstva z inovativni rešitvami na vseh področjih.

Ideja projekta je prejela 2. mesto za inovativnost projekta/ideje s strani Gospodarske zbornice Slovenije, ravno tako pa je idejo z ambasadorstvom podprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Izvedba programa je zasnovana na aktivnostih, vezanih na komplet za otroke (knjiga brez ilustracij in zgoščenka). Otroci s pomočjo junakov iz zgodbe spoznavajo početje velikih nemarnih škornjev. Preizkusijo se kot ilustratorji knjige in kot reševalci nastalega problema. Skupaj z junaki iščejo načine, kako velike nemarne škornje opozoriti, da njihovo ravnanje ni primerno.

Vključitev prvošolčkov na naši šoli v izvajanje programa je omogočila Mestna občina Murska Sobota in župan g. Anton Štihec.

Več o programu: www.velikinemarniskornji.si

vns