Vrednote so temeljna prepričanja o tem, kaj je v življenju pomembno. Oblikujejo naše vedenje in odločitve ter vplivajo na naše odnose z drugimi. V šoli imajo vrednote pomemben pomen, saj pomagajo pri razvoju osebnosti in socialnih veščin učencev.

Vrednote v šoli prispevajo k:

-celostnemu razvoju osebnosti učencev. Učenci se v šoli ne učijo le znanja, temveč tudi vrednot, ki so pomembne za njihovo življenje. Vrednote jim pomagajo pri oblikovanju lastnega mnenja, pri sprejemanju odločitev in pri sodelovanju z drugimi.
-Ustvarjanju pozitivne šolske klime. Ko učenci delijo skupne vrednote, se počutijo bolj sprejete in varne. To prispeva k ustvarjanju pozitivne šolske klime, v kateri se učenci lahko bolje učijo in razvijajo.
-Pripravljenosti na življenje v družbi. Vrednote učence pripravljajo na življenje v družbi, kjer je pomembno, da se znamo sporazumevati, sodelovati in spoštovati drug drugega.
Nekatere najpomembnejše vrednote, katerim bomo sledili na šoli, so predlagali in izbrali učenci na šolski skupnosti.

Mesec april- ZNANJE

Ko hodiš,
pojdi zmeraj do konca.
Spomladi do rožne cvetice,
poleti do zrele pšenice,
jeseni do polne police,
pozimi do snežne kraljice,
v knjigi do zadnje vrstice,
v življenju do prave resnice,
v sebi do rdečice čez eno in drugo lice.

A če ne prideš ne prvič, ne drugič
do krova in pravega kova
poskusi: vnovič in zopet in znova.
T. Pavček

Znan pregovor pravi: «Znanje je zaklad, ki venomer spremlja svojega lastnika.«
Znanje so informacije in veščine, ki jih ljudje skozi življenje pridobimo in ni povezano samo z učenjem učne snovi. Svoje znanje pokažeš tudi takrat, ko izgovoriš svojo prvo besedo, se naučiš voziti kolo, ko osvojiš svojo prvo medaljo, znaš skuhati špagete in speči palačinke, se lepo pozdraviš, odstopiš sedež starejšemu, znaš poslušati …

V Slovarju slovenskega knjižnega jezika je znanje opredeljeno kot celota podatkov, ki si jih kdo vtisne v zavest z učenjem. Danes je v družbi znanje ena izmed najbolj cenjenih vrednot, zato smo si za vrednoto meseca aprila izbrali prav to. Pravijo, da se učimo vse življenje in ne samo takrat, ko hodimo v šolo.

Svet okrog nas se zelo hitro spreminja in mi vsi moramo svoja znanja in spretnosti ves čas dopolnjevati in uporabljati.
Znanje nikoli nima konca in z njim lahko sežemo vse do sonca, torej neskončno daleč.
Cenite svoje znanje in vsak dan poskrbite, da se nekaj novega tudi naučite.

 

Mesec marec- ŠPORT

V mesecu marcu smo si učenci na Šolski skupnosti izbrali vrednoto ŠPORT – gibanje, rekreacija, dobro počutje … V ta namen smo na šoli izvedli kratko anonimno anketo, in sicer nas je zanimalo, ali imajo učenci naše šole in podružnice v Krogu radi šport, kolikokrat na teden se ukvarjajo s športom, kateri šport jih najbolj zanima in kaj jim šport pomeni. Rezultate ankete smo strnili v grafih in zapisali kratek povzetek.
Naša mini raziskava je pokazala, da imamo na naši šoli zelo radi šport in da se jih velika večina s športom ukvarja več kot trikrat na teden. V tem mesecu bomo še posebej poudarjali to vrednoto, zato se bomo VSI vsak dan odpravili na rekreativni odmor in naredili vsaj dva kroga lahke hoje, saj veste – 5 minut na dan je bolje kot nič. Vreme pa ni nikoli slabo, slaba je lahko le oprema. Šport in gibanje pa nista koristna samo za lepo postavo, ampak tudi za naše možgane. Med gibanjem pride v naše telo več hranilnih snovi, srce in pljuča zato delujejo bolje in imamo več energije. Gibanje izboljša pretok krvi v možgane, zato smo bolj zbrani in lažje razmišljamo, naš spanec je pa bolj trden in globok.
Ne glede na to, katerega športa se v življenju lotimo, pa je seveda najpomembnejša vztrajnost.

Mesec februar – LJUBEZEN

Čeprav se je svet do danes zelo spremenil, so nekatere stvari ostale iste. Čustva so tista stalnica, ki so ista že desetletja, stoletja.

Ena izmed njih je tudi ljubezen. Ljubezen nas na isti način preseneti, stiska v prsih in dviga v nebo, kot se je to dogajalo mnogim generacijam pred nami.

Mesec februar je mesec, v katerem smo za našo vrednoto izbrali ravno ljubezen. Lepši del šolanja je vsekakor tudi spoznavanje novih ljudi in če imamo srečo, lahko na šoli najdemo tudi ljubezen. Kaj je lepšega od matematičnega zvezka, ki je popisan z imenom simpatije, in skrivnih pogledov na šolskih hodnikih.

Ker je ljubezen najgloblje in večno čustvo, bi ga moral poznati čisto vsak. Obstaja pa več vrst ljubezni – do staršev, prijateljev, umetnosti, narave, živali, ljubljene osebe …

Ljubezen povezujemo s praznikom, ki ga imenujemo valentinovo in ga praznujemo 14. februarja. Zgodovina nam pripoveduje zgodbo o fantu Valentinu, ki je živel v 3. stoletju in se je zaljubil v slepo hčer svojega paznika. Pisal ji je pesmi in ji s svojimi prošnjami povrnil vid. Od tod tudi navada pošiljanja verzov in pisem.

Danes velja, da valentinovo ni le praznik zaljubljencev, ampak tudi prijateljev in vseh, ki se imamo radi.

Želimo si, da bi našo šolo v tem mesecu poleg srčkov preplavila tudi iskrena prijateljstva, tople besede in ljubeči pogledi. Namenimo drug drugemu svoj čas, lepe besede in topel stisk roke.

Mesec december – DOBROTA

Vrednota meseca decembra je postala DOBROTA. Preko šolskega radia smo prisluhnili pravljici Severni jelen in dobrota ter se spomnili, kako pomembna vrednota je le-ta, še posebej v tem prazničnem decembru. Čarobnost tega pa ni otipljiva, ni vidna in je ne slišiš. Lahko jo samo začutiš, preprosto veš, da obstaja in verjameš vanjo.

Mesec november – PRIJAZNOST

Mednarodnemu dnevu prijaznosti se bomo pridružili tako, da bomo s prijazno besedo, dejanjem ali le prijaznim nasmehom nekomu polepšali dan.
Učenci bodo pri podaljšanjem bivanju pobarvali in okrasili kamenčke, predmetna stopnja pa zapisala prijazna sporočilca.
Ker prijaznost nič ne stane, vendar dela čudeže.